AYT BRGERAK

Friday, 6 April 2012

KAPA NEGERI T'GANU 2012 :)

Hai bloggers…. Apa khabar? Lama dah noru x write dlm blog nie… rindu nye kat semua..  Noru nak share kenangan noru kat semua… 1/4-4/4/2012 noru ada perkhemahan KAPA peringkat negeri kat kem pengakap telaga batin… best sangat kat sana… perkhemahan nie ada 7 daerah yg sertai (K.t’ganu, setiu, marang, dungun, besut, kemaman dan hulu t’ganu)…. :) Pertandingan yg ada adalah kawat kaki, mengawal kebakaran, pertolongan cemas dan penyelamat…. Noru msuk kawat kaki… pasukan noru diberi penghormatan untuk buat kawat kawalan penghormatan bagi majlis penutup perkhemahan nie....  Malam pertama kat sana hari hujan… x leh tido dlm khemah.. huhu…. Pegawai x bagi tidur dlm khemah sbb bahaya ada bnda yg merayap ekpun….. binatang tu warna merah gelap, bias sngat kalu kena gigit boleh jadi strok (lipan) … bahaya… kwan 1 khemah noru kena mlm tu… dia kena gigit kat kawasan khemah… ibu jari kaki dia bengkak dan brtukar mnjadi warna biru… dia kata yg besar gigit dia.. syukur sbb dia x apa2… mlm tu noru dan geng2 daerah kuala t’ganu tidur beralas kan lantai dewan yg sejuk dan berbantalkan beg baju… mmg kesian arh mlm tu… tapi kami tak mengeluh pun… asalkan dapat tidur dan dpat buat yg terbaik untuk keesokkan harinya… Hari kedua semua pertandingan bermula… kami bertanding nombor 3… sbelum kami msuk kami baca doa agar kami dpat buat yg terbaik.. tapi bhagian terakhir kami x mnjadi… sbelum keluar kami jem!!!! Leader trsalah bagi arahan n separuh dari kami buat dan dikira salah n potong markah.. huhu sedih nya… :( lpas kluar baris kami semua menangis nsib baik ada bdak lelaki dan bdak dari daerah kuala tganu sudi bagi tepukan untuk kami… kami dapat tmpat kedua … pasukan lelaki brtanding nombor 2… mereka mmg pergh arh masa pertandingan tu tapi leader mereka x ingat untuk buat hormat secara terima sijil… tapi mereka tetap johan bagi kategori lelaki…  daerah yg mnjadi saingan kami ialah daerah besut… kawat mereka ok tapi laju dan kaki x paras… pasukan prempuan besut dpat johan dan lelaki dpat tmpat kedua…  lpas pertandingan kami berehat dan lihat pasukan daerah kami bertanding mengawal kebakaran(MK).. mmg best tgok awok ye…. Suara leader lelaki dan prempuan MK mmg kuat dan jelas…  :) ptang hari kedua kami ada latihan untuk kawalan kehormatan… mmg letih tapi kami tetap bersemangat untuk melakukan kawalan ini…  pada sebelah mlm kami diberi tugas untuk berbincang dan membuat persediaan untuk malam kebudayaan pada mlm terakhir… noru tak msuk untuk mlm kebudayaan tu sbb noru tak minat berlakon dan letih…  tajuk prsembahan kami ialah kain batik VS kain pelikat… unik kan…  Pagi2 dah kena denda… bagus kan.. haha..  kami iaitu peserta KAPA negeri t'gganu kena denda sbb lmbat berkumpul di dataran… sbernarnya kami kena brkumpul pukul 6.30 tapi 6.45 baru kami dtang ke sana… denda kami ialah ketuk ketampi… mmg kelakar lah…  slepas tu senaman pagi bermula… yg paling best ialah masa buat Chicken Dance!!!! Klakar sngat..  diorang ada jugak buat senaman ikut lirik lagu…. Best… poco2 pun ada tapi noru tak buat pun sbb noru x pandai… lpas senaman kami diberi makan.. bihun goreng sedap tp sedap mak noru buat lagi… :)  senam pun sudah perut pun kenyang bermulalah sesi latihan kawalan kehormatan kami… kami ada jugak diberi ilmu yang baru dari sarjan kami… itu mmbuatkan kami x cpat letih dan sntiasa bersemangat…. Raptai majlis penutup bermula pukul 3.30 petang sehingga pukul 6.30 petang… mmg letihlah..  mlm tu mlm kebudayaan… semua daerah mmbuat persembahan dengan bagus…  slepas tu kami berkumpul untuk kiwi kasut…. Noru hmpir puTus asa mengiwi kasut tu.. nasib baik ada rmai sarjan yg dtang mari mnolong pasukan kami… thanks sarjan..  kasut noru jadi berkilat….  Hari last adalah hari yg sngat penting untuk semua orang kerana hari ru ada majlis penutup yg dihadiri pegawai PPD dan ketua JPA rasenyelah… mmg debar sangat masa tu… matahari mmg terik di atas kepala… kawan noru dia hampir pengsan sbb pening kepala dan nak mutah… noru panic giler mase dia nak pengsan… dia brdiri di tepi noru… nsib baik dia x apa2..  syukur kami dapat laksanakan tugas kami dengan baik… keputusan juara keseluruhan adalah dimenangi oleh daerah kuala trengganu…  bergambar adalah perkara biasa bagi setiap masa bagi kami… noru nie seorang yg x suka brgambar… jd noru trpaksa x bergaul mana dgn diorang sbb mereka sbuk untuk mngambil gmbar …. Sebelum bailk noru smpat lagi untuk brtukar nama fb dan nom telefon… semua bdax prempuan daerah kuala Terengganu noru ambil nama fb mereka…  ini untuk mengeratkan lagi silaturahim antara kami..  kami bertolak balik pkul 2.40 ptg… dlm bas noru smpat lagi tidur…. :) noru nie mmg kaki tidur... :)  letih ekpun…  smpai jew kat asrama noru brkemas untuk balik ke rumah….  k arh tu jew kenangan noru kat kem KAPA pringkat negeri tgganu…. Ada bnyak lagi noru x write tapi itu semua adalah rahsia noru selamanya hehe :)… maaf kalu trlalu pnjang dari noru kali nie…  k byee.. noru write lagi nnti cuti sek bulan 5.. smoga brjumpa lagi…  bye2.. :D
sarjan zul
sarjan sukhri

No comments:

Post a Comment